Min urtillverkningsresa började för 18 år sedan i Market Street-filialen till H. Samuels i Manchester. Då bytte jag batterier och vände remmar på kvällarna och helgerna. Det var en brutalt ödmjuk början på en karriär som skulle fortsätta att dominera de kommande två decennierna av mitt liv. Det var dock inte förrän helt nyligen som jag verkligen började tro att jag någonsin skulle kunna förverkliga en av mina längst hållna ambitioner.

När Czapek-namnet återupplivades 2011, var jag halvvägs genom min urmakarutbildning vid British School of Watchmaking. Jag var en ivrig läsare av QP Magazine och besökte SalonQP i London varje år. Det var mitt Mecka. Jag såg fram emot det i månader innan mässan. Jag drömde aldrig om att jag en dag skulle besöka den mässan för att arbeta (i mer än en egenskap under åren). Jag förväntade mig heller aldrig att få någon av de snabba vänskaper som föddes som ett resultat av den händelsen.

Möte Czapek
Som en ung rolex klockor kopior, fortfarande relativt grön i branschen, förväntade jag mig inte att bli behandlad med mycket respekt. Jag kände mig faktiskt ganska självmedveten att vara där överhuvudtaget. Jag försökte dämpa mina nerver genom att bära obeskrivligt klarblå chinos för att åtminstone ge intrycket av självförtroende. En gång tog jag James Gurney i ett hörn när jag bar dessa chinos och gjorde klart mina avsikter att bli författare en dag. Han sa artigt till mig att gå iväg och skriva något först. Jag har ofta tackat dessa chinos för hans artighet. Hade jag inte haft dem på mig, är jag säker på att han skulle ha tagit bort mig från Saatchi-galleriet. När jag tänker på det, hade jag inte haft dem på mig alls, hade han kanske gett mig ett jobb på plats… Vi lever och lär.
rolex
När jag träffade Xavier de Roquemaurel första gången bar jag byxor. Det näst mest minnesvärda med det första mötet var hur det kändes som vårt femtionde. Xavier var alltid en fräsande boll av energi (en vanlig men absolut viktig egenskap hos (bra) VD:ar), men jag hade inte förväntat mig att han skulle vara trevlig med det. Hans entusiasm var äkta och hans passion för varumärket han styrde tillbaka till livet var tydlig. Hans tro på sig själv, sin produkt och, framför allt, människorna runt honom, gjorde det mötet till det mest minnesvärda av min resa till London det året. Jag kom bort surrande av spänning över detta nya/gamla märke breitling klockor kopior. Det var början på en nästan decenniumslång vänskap och fandom som når sin spets (hittills) med denna release.

Pennan är mäktigare än pincetten
Jag följde Czapek religiöst under de kommande fyra åren. Jag besökte alla evenemang jag kunde, och konsumerade varenda bit av media om varumärket. Att säga att jag var besatt av det återupprättade företagets framsteg vore en underdrift. Under dessa år, avslutade min utbildning, jag tog examen från British School of Watchmaking, jag tog plats på bänken för Omega i Southampton, och sedan fick jag, helt oväntat, möjligheten att börja två nya jobb samtidigt.

Jag hade börjat plåga Ariel Adams på aBlogtoWatch någon gång runt 2013. Då sa han till mig ungefär samma sak som Gurney hade tidigare: om du vill bli författare, börja skriva. Naturligtvis hade jag gjort precis det men hade väldigt få möjligheter att publicera mitt arbete. Jag tog Ariels råd till mig och började skriva för och redigera ett par små bevakningssidor gratis. Det var min ”andra lärlingsutbildning” som jag beskrev det för mina vänner, som undrade varför jag alltid hade en bärbar dator med mig och skrev nästan konstant när jag inte var vid bänken.

I slutet av 2014 bestämde sig Ariel för att ge mig en chans. Mina första (prov)artiklar publicerades i januari 2015, tio dagar efter att jag tillträdde en ny tjänst hos Bremont. Vid den tidpunkten förändrades allt. Jag kunde plötsligt besöka varumärken i officiell egenskap. Över en natt blev jag invigd i en värld som alltid hade varit avstängd för mig. Det kanske mest spännande var att jag hade en bra ursäkt att kontakta min gamla vän…

En anslutning upprättad
Jag träffade Czapek strax efter, på Salon QP 2015. Där kunde jag observera den aktuella kollektionen med nya ögon. Det var vid den tidpunkten jag verkligen började drömma. Skulle det inte vara härligt att arbeta med Czapek på en klockor kopior? Skulle det inte göra allt det hårda arbetet och uppoffringarna från min tidiga karriär, min tunnelvisionerade strävan efter urtillverkning, alla dessa nätter att somna på mitt tangentbord värt besväret? Det skulle betyda något, eller hur? Det skulle vara tillfredsställande.

Och ändå trodde jag aldrig riktigt att det skulle vara möjligt. Det som förmodligen är mest skyldig till det är dock att jag inte hade en riktig aning om vad jag skulle förändra. Jag älskade modellerna som Czapek producerade och kämpade verkligen för att hitta någon form av modifiering som inte kändes som att jag tvingade fram den. Jag visste att jag skulle behöva vänta på rätt modell och det där blixtögonblicket.

Dela:

Share on facebook
Share on linkedin